browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Mexiko

Posted by on 2010-10-13

Här är en liten sammanfattning av resan till Mexiko som vi gjorde den 19/2-6/3 2010

Snöstorm
Efter en lång vargavinter längtade vi verkligen till sol, bad och värme i Mexiko. Ännu mer passande var det ju att lämna Sverige nu när det var snöstorm och iskallt.
Två stora ryggsäckar, tre handbagage och en barnvagn lastades in i en taxi klockan 5 på morgonen. Så var vi då äntligen på väg!
På Arlanda var det mycket inställda avgångar och ännu mer förseningar, så det var knappast förvånande att vi blev sittande i planet på marken en bra stund innan vi äntligen kunde taxa fram till den enda öppna startbanan och lyfta. Det blev sammantaget en ganska jobbig resa och vi var alla väldigt trötta när vi landade i Cancun. Sedan fick vi vänta på den förbeställda transfern, som naturligtvis inte hade utlovad bilbarnstol. Men vad gör man?

Hotellkrångel
Väl framme på hotell  Carmen Hacienda i Puerto Morelos blev det lite problem med vår bokning. Vi ville ha två sängar så att Saga kunde sova i en egen säng. Det fanns inte först, men så fick vi plötsligt byta rum med några andra nyanlända gäster. Vi packade in oss och gick ner i restaurangen och åt en för oss sen, men för platsen tidig middag. Sedan gick vi och lade oss att sova. Nästa morgon undersökte vi rummet lite mer noggrant och det visade sig inte motsvara vår bokning och vara i ganska dåligt skick. Vi ville ha ett rum på bottenvåningen med uteplats.
Efter en del tjafs och klagande som möttes av huvudskakningar och tyvärr, det finns inga lediga rum, fick vi plötsligt precis ett sånt rum vi ville ha på eftermiddagen! Bara att flytta igen alltså.

2010_Mexiko_077
Hotellet sett från parkeringen
Nu bodde vi bara några meter från stranden, med egen uteplats precis bredvid restaurangen och poolen, med hängmatta och sittgrupp. Mycket fint. På natten somnade vi till vågornas brus och på morgonen vaknade vi och såg ut över havet. Bara två steg från frukostrestaurangen.
2010_Mexiko_016

Saga och Pethra på stranden framför hotellet

Puerto Morelos
Jetlaggade vaknade vi tidigt, och varför inte passa på att gå ut en sväng med kameran innan frukost tänkte jag, som med min morgontrötthet annars alltid missar soluppgången. Så det blev lite fina morgonbilder från den här lilla fiske- och turistbyn. Stor plaza som allt kretsar kring, den gamla fyren som fått stryk av otaliga orkaner, fiskepiren och stranden. Och massor med stora pelikaner. Men ett par kilometer upp från stranden, genom ett träsk, vid motorvägen ligger den ”riktiga” byn, tydligen vanligt med en sådan uppdelning inom byarna här.

2010_Mexiko_007

Den gamla fyren är numera ersatt av en modernare variant efter att ha fått stryk av många kraftiga orkaner
2010_Mexiko_009

Solen är på väg upp, inte en så vanlig syn för den morgontrötte Tobbe

2010_Mexiko_008
Några fiskare samtalar på piren och en pelikan tar en kort flygtur över sitt revir

2010_Mexiko_012
Puerto Morelos från sin bästa sida.

Hyrbilskrångel
Vi hade följt rådet att boka hyrbil hemifrån för att vara säkra på att få en bilbarnsstol, och väl på plats gick jag och pratade med en annan uthyrare i samma kedja som låg närmare vårt hotell om vi kunde hämta bilen där istället. Det gick inte, utan jag var i så fall tvungen att avboka den gamla bilen och boka en ny. OK, men kan du fixa en bilbarnsstol då frågade jag? – ”Javisst inga problem, och dessutom blir det bara drygt halva priset mot din gamla bokning”.
Perfekt tänkte jag. Nästa morgon när jag ska hämta bilen finns bilbarnsstolen med och allt verkar bra med bilen. Men sedan åker jag tillbaka till hotellet för att hämta upp Saga och Pethra, och då upptäcker vi att det inte ens går att spänna fast Saga i stolen! Den var trasig helt enkelt. Så tillbaks till uthyraren som försöker trixa och fixa och tycker man kan väl knyta lite här och dra lite där, sådärja. Nej tack, sa jag efter alldeles för lång tid då jag trodde han skulle inse själv att den var paj. Du får fixa en ny stol sa jag. Och sådär fick man tjata i evigheter, men tillslut löste det sig iaf, typ en halv dag för sent.

Playa del Carmen och krokodilerna
Så nu när vi kom iväg så sent med bilen så bestämde vi oss för att bara åka en sväng till närmsta stad, Playa del Carmen, som är ett stort turistcentrum. Vi käkade lunch och gick en sväng genom stan, sen hemåt igen.
Men på vägen hem råkade vi köra för långt och vid nästa avfart låg en djurpark med bl.a. krokodiler som vi hade tänkt att besöka någon dag. Så vi tänkte att vi kan lika gärna göra det nu! Vår guide var trevlig och visade oss runt. Han berättade att många av krokodilerna hade fångats när de strök omkring i hotellområden, där de givetvis inte fick vara kvar.

2010_Mexiko_021
Dom här djuren är lite mer hanterbara när dom är små, här i handen på guiden.

Man fick klappa eller hålla krokodilungar och ormar (om man ville), gå in bland de vuxna krokodilerna, mata hjortar och se på alla de andra djuren, som bla var ödlor, sköldpaddor, några slags vildhundar och ett kattdjur.
2010_Mexiko_030
Lycka är att få mata ett djur

2010_Mexiko_028
Tobbe var nära att bli krokodilmat

Tulum
2010_Mexiko_049
Nästa dag tar vi bilen lite längre söderut, till den gamla Maya-ruinen Tulum som ligger vackert vid havet.
2010_Mexiko_035
Vi hyr en guide som berättar om mayafolkets traditioner och illustrerar genom att rita med en pinne i gruset på marken. Han är själv maya-ättling och det märks att han är kritisk till både äldre och nuvarande styre i landet.
Vi får en intressant inblick i historien och visning av de vackra ruinerna.
2010_Mexiko_037
Saga bestiger en gammal maya-byggnad i Tulum
2010_Mexiko_039
Hela området var imponerande vackert
2010_Mexiko_045
Det är strålande sol och en av de varmaste dagarna så när vi ges möjligheten att bada tar vi chansen

Chichen Itza
Nästa dag bestämmer vi oss för att bege oss ännu längre iväg, inåt landet till den stora maya-pyramiden Chichen Itza. Vi svänger snart av åt rätt håll på motorvägen och sedan är det ganska ödsligt, vi kör och kör, det är ingen trafik, inga avfarter, inga bensinstationer. Inget. Bara djungel och långa raksträckor.
2010_Mexiko_059
Här och var går lokalbefolkningen utmed vägen med kärror fulla med ved eller annat de samlat. Vi kör nog i ca 20 mil utan en enda avfart, och knappt utan att ha sett några andra bilar.
2010_Mexiko_058
Sedan kommer en rastplats, vägtullar och avfarten till Chichen Itza inom loppet av några kilometer.
2010_Mexiko_056
Det pågår fortfarande utgrävningar kring pyramiden vid Chichen Itza, och mycket arbete återstår innan alla dess hemligheter har avslöjats.

Tillbaka i Puerto Morelos

Två gånger under denna resa fick jag, Tobbe, en elstöt. Första gången var vid hotellet i Puerto Morelos, när jag skulle tända lyset på uteplatsen.  En rejäl kyss gjorde att jag flög baklänges och lyckligtvis bort från strömbrytaren. Jag tänkte påtala detta för hotellpersonalen, men innan jag hann det såg jag deras egen personal gå och slänga alla lamporna, de petade då snabbt och oroligt med något på ”vår” strömbrytare – de visste uppenbarligen redan om problemet! Ingen tänkte förstås på att informera gästerna om en sådan bagatell…
Andra gången var i vårt alldeles nybyggda hotellrum på Isla Mujeres. Att tända sänglampan var inte helt riskfritt, en liten stöt även här, och när jag raskt meddelade receptionen detta så sa de typ att ”ok, vi får kolla på det”, sen var det inte mer med det!

En dag råkade vi ut för ett riktigt tropiskt skyfall, då verandan stod under vatten, och vi fick lägga handdukar under dörren för att stoppa vattnet från att komma in. Det åskade och regnade något extremt, och så här precis vid havet känner man på något sätt extra mycket av hur starka naturens krafter är.

En dag när Saga var på toaletten i hotellrummet så råkade hon låsa dörren efter sig. Hon blev förstås väldigt ledsen när hon märkte att hon inte kunde komma ut igen, och vi blev förstås villrådiga och försökte lugna henne genom dörren, och försöka få henna att låsa upp inifrån. Utifrån gick det nämligen inte. Snart inser jag att vi måste ha hjälp och springer iväg till receptionen som skickar med mig en killa som ska hjälpa till. Varför har tog med sig en stege förstår jag dock först när vi kommer till rummet, då han ställer upp stegen utanför och börjar skruva loss det lill toalettfönstret på ca 30x30cm. Han tänker tydligen ta sig in den vägen…tur att vi bor  på bottenplan om nu detta är det enda sättet att komma in hinner jag tänka, innan Saga faktiskt lugnat sig och lyckats öppna dörren alldeles själv!

Till Kvinnoön

Dags att åka vidare! Vi tar en taxi till hamnen i Cancun, där färjan till Isla Mujeres – kvinnoön går ifrån. När vi kom fram fick vi gå en liten bit till vårt hotell, vi kunde ha tagit en taxi, men det var bara ca en kilometer, så det kändes lite onödigt. Hotellrummet vi fick var helt nybyggt, ingen hade bott här tidigare. På området fanns en pool och en liten restaurang. Över gatan låg stranden, med gratis solstolar och fin ljus sand. Isla Mujeres bjöd på mycket sol och bad, god mat och en fin liten stad i karibisk stil. Lite mer avslappnad och mer känsla av ”karibisk semester” än fastlandet.

Snorkling
Lite besviken över att varit förkyld och inte kunnat dyka kom jag (Tobbe) iaf äntligen iväg och snorklade! Tyvärr fortfarande för täppt och hostig för dykning, så bokades en snorkeltur med öns enda PADI-dykcenter, Aqua Adventures (även om många andra dykcenter hade ”falska” PADI-skyltar…).
Klockan tolv åkte vi ut till en fyr där vi fick hoppa i. Men tydligen tyckte de att strömmen var för start för vi fick upp på båten igen, och släpptes på andra sidan fyren istället. Jättefin snorkling på vissa ställen, men lite trist transportsträcka över sandbotten däremellan.
2010_Mexiko_103
En liten undervattensstaty var en av höjdpunkterna, sänkt av lokala fiskare för att öka fiskelyckan.

Besök på polisstationen
Sista kvällen sitter vi och äter middag på en genuin och fin liten familjerestaurang som vi blivit rekommenderade av ett amerikanskt par vi pratade med ett par kvällar tidigare. Vi parkerar vagnen utanför och sitter inne eftersom det är rätt blåsigt. När vi betalat och går ut är vagnen borta! Vi frågar i restaurangen om de har sett något, och då blir alla väldigt engagerade och springer runt och letar/frågar efter vår vagn! En av familjemedlemmarna är advokat och känner massa poliser så han ringer efter ett par patrullerande konstaplar, som tar lite anteckningar, men säger att vi måste till polisstationen för att göra en anmälan, och den är stängd nu.
Mannen som är advokat erbjuder sig, nej insisterar faktiskt, på att få hjälpa mig dagen därpå, och hämtar mig med bil och vi åker till polisstationen. Väl där pratar han med någon han känner och ber sedan att få mitt pass (advokaten alltså). Sedan går han ut genom dörren och försvinner. Efter ett tag börjar jag bli orolig, har han snott mitt pass? Shit, vi som ska åka hem imorgon…och ingen att fråga, ingen som kan engelska här. Men efter 15-20 minuter är han tillbaka med mitt pass som han tagit kopior på. Sedan följer en lång, ineffektiv och märklig process med nedskrivande av händelseförlopp i detalj, kännetecken på stöldgodset etc, allt översatt eller direkt berättat av ”min” advokat, samt signering av alla närvarande i rummet av alla papper i flera kopior. Sedan får jag till slut en pappersbunt med mig som tydligen är mitt intyg till försäkringsbolaget. Det hela tog säkert 3 timmar. Jag tackar advokaten och ger han lite pengar, osäker på vad som förväntas av mig.

Hemresan
Ja, alla semestrar tar ju tyvärr slut alldeles för snart, men hemresan gick iallafall väldigt smidigt. Färja och taxi till flygplatsen, checka in och så var vi på väg hemåt. Saga sov på golvet framför våra fötter nästan hela vägen. Det var ganska bra benutrymme på detta Apollo-chartrade plan från Thomas Cook Airlines.

2010_Mexiko_038
Iguana-ödlor är helt ofarliga och fanns nästan överallt, här vid Tulum. Deras antal överträffades endast av amerikanska turister.

Maten och drycken i Mexiko

Innan maten fick man nästan utan undantag alltid en skål med tortillachips och en skål med guacamole. Maten var nästan alltid mycket bra, men oftast inte så stark som man kanske trott. Det var mycket kött, kyckling, quesadillas och liknande.
Sen så blev det ju förstås också en hel del margaritas, i diverse olika varianter. Mmmm! Det som inte var lika bra på restaurangerna var servicen som var lite långsam och ibland fick man fel saker.

 Sammanfattning

Bra
+ Mycket att se och göra
+ Relativt billigt
+ Mycket sol och perfekt landtemperatur
+ Direktflyg
+ God mat

Dåligt
– Lite kallt i vattnet vid denna årstid
– Att Saga och Tobbe var sjuka en del av resan.
– Svårt att hitta det ”genuina” Mexiko, lite för överexploaterat.

Comments are closed.